LKAB skylt.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Gasutsläpp på LKAB

Vid 15-tiden på söndagen kom larm om ett utsläpp av ammoniak på LKAB:s förädlingsverk i Kiruna. En personer ska ha känt kraftig lukt och tagit sig ut. Polisen utreder om det rör sig om arbetsmiljöbrott.

– En personerna har fått en puff av vad som troligen är ammoniak gas. Det ska inte ha hänt inne i verket utan i en fristående byggnad utanför, säger Tina Benson, på LKAB:s kommunikationsavdelning.

Utsläppet ska ha skett på KK4, gruvans pelletsverk, och en personer ska ha känt kraftig lukt och tagit sig därifrån.

Personer ska sedan ha undersökts på plats, men inte haft behov av att uppsöka sjukhus, enligt räddningstjänsten. Personen är oskadd efter omständigheterna. 

Hur påverkas området?

– Det är inget större utsläpp och kommer inte att påverka andra i området eller vår produktion, säger Tina Benson.

Räddningstjänsten hade vid 16-tiden fått stopp på läckaget. 

– Det är inget fortsatt läckage och vi har tagit hand om det som varit, säger Björn Karlström, inre befäl vid räddningstjänsten, vid 16-tiden.

Vad har hänt? 

– Vi har inte fått det bekräftat ännu, men man tror det beror på att vattennivån varit för låg i en bassäng, som fångar upp ammoniak, och att gas därav börjat läcka ut, säger Karlström. 

Vid 16.30-tiden hade räddningstjänsten i Kiruna lämnat platsen, men LKAB:s industribrandsstyrka var kvar tillsammans med personal som ska försöka starta upp anläggningen igen.

Polisen ska nu utreder om det rör sig om ett arbetsmiljöbrott. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".