Cykel som fått en påminnelse om att den står i vägen för synskadade.
1 av 4
Cykel som fått en påminnelse om att den står i vägen för synskadade. Foto: Eleonor Norgren/Sveriges Radio
Mats Nilsson, synskadad, lappar en avspärrningskon.
2 av 4
Mats Nilsson, synskadad, lappar en avspärrningskon som var placerad på ledstråket som synskadade använder för att känna sig fram med käppen. Foto: Elenor Norgren/Sveriges Radio
Mats Nilsson, synskadad
3 av 4
Mats Nilsson, synskadad, som flera gånger råkat ut för allvarliga olyckor när han varit ute och promenerat. Foto: Eleonor Norgren/Sveriges Radio

”Felparkerade cyklar ett jättestort problem för oss som inte ser”

Mats Nilsson: Det blev dominoeffekt, jag föll över ekrar och pedaler
2:06 min

Många var de cyklar som fick en gul lapp när Synskadades Riksförbund var i farten i Luleå i förmiddags. Cyklarna var placerade på sånt sätt att de synskadade fick svårt att orientera sig och i värsta fall kunde ramla och slå sig. 

Kampanjen kallas "Gata för alla" och det är inte bara cyklar som "lappades". Även dåligt avspärrade gatuarbeten, varuställ, gatupratare och andra farliga hinder i gatumiljön fick en lapp – och det för att  visa på de problem som synskadade ställs inför dagligen när de är ute och rör på sig. 

– Det är ju inget som ska betalas utan det här är ju för att det ska uppmärksammas och kanske tänkas på till nästa gång, säger synskadade Mats Nilsson.

Hindren gör att var tredje person med en grav synnedsättning låter bli att gå ut på egen hand, menar Synskadades Riksförbund. 

Relaterat

Mer om Luleå

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".