Ylva Johansson (S), arbetsmarknads- och etableringsminister.
Ylva Johansson (S), arbetsmarknads- och etableringsminister. Foto: Ulf Larsson/Sveriges Radio

Regeringen räknar med ökad tillväxt

Ministern: Norrbotten har lyckats bra med att få ner arbetslösheten
1:22 min

Skolan, jobben och klimatet – det är vad regeringen vill satsa på i budgeten för kommande år. Idag presenterade arbetsmarknadsministern budgeten i Luleå.

Nästa år spår regeringen en tillväxt i landet på 2,3 procent. Det är samma höga tillväxt som USA beräknas ha och betydligt bättre än vårt grannland Finland som spås få en tillväxt på en procent.

När det gäller sysselsättningen så lyfte arbetsmarknadsminister Ylva Johansson(S) fram Norrbotten som ett gott exempel. I Norrbotten sjunker arbetslösheten.

– Det beror på att ni har en livaktig industri som investerar och som man kunnat förse med rätt personer till de lediga jobben, säger Ylva Johansson.

Men det finns en del utmaningar som oroar ministern.

I genomsnitt 2 800 personer uppnår pensionsålder varje år fram till 2025. Brist på arbetskraft kan hämma tillväxten och få konsekvenser för välfärden.

När det gäller specifika Norrbottensfrågor som Norrbotniabanan och Vattenfalls neddragningar i Jokkmokk så hade Ylva Johansson inga besked.

– Det får man se i infrastrukturproppen i höst från regeringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".