Högskoleminister Helene Hellmark Knutsson
Högskoleminister Helene Hellmark Knutsson (S) menar att regeringen hörsammar kraven från bland annat Luleå tekniska universitet. Foto: Emilie Rosén / Sveriges Radio.
Forskningen & pengarna

Ministern lovar mer pengar till universiteten

Forskningsministern: Vi ökar de direkta anslagen
1:35 min

Det blir mer pengar till universitet och högskolor. Men enligt forskningsministern ska inte tillskottet ses som en kompensation för förlorade intäkter från andra håll.

– Statsministern har sagt att vi ska prioritera de direkta anslagen för forskning till universitet och högskolor. Det är inriktningen i den kommande forskningspropositionen, säger Helene Hellmark Knutsson.

Propositionen hon nämner läggs fram av regeringen i november. Då kommer besked om hur mycket pengar landets lärosäten kan räkna med.

Som P4 Norrbotten har rapporterat i veckan redovisar Luleå tekniska universitet ett tapp i extern finansiering av forskning. Det handlar om pengar som söks i konkurrens, från exempelvis näringslivet. 

– Men de direkta anslagen ska inte användas för att kompensera för bortfall av externa medel, utan för att just få tillgång till mer externa medel genom att höja kvaliteten i forskningen, säger Hellmark Knutsson.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".