Fyrhjulingsspår i blötmark.
Fyrhjulingsspår i våtmark. Foto: Länsstyrelsen

Fyrhjulingarna sätter oönskade spår i naturen

Josefin Strand, länsstyrelsen: Vi gör en informationsfilm riktad till de yngre
1:54 min

Nästa år kommer länsstyrelsen med en informationskampanj om terrängkörning. Skälet är att skadorna i skog och mark ökat i takt med att fyrhjulingarna blivit fler. 

– Fler och fler köper fyrhjulingar, kanske för att skotta eller dra ut skog. Men allt fler använder dem även på fritiden till sådant som inte är lagligt, säger Josefin Strand, handläggare av natur- och miljöfrågor på länsstyrelsen i Norrbotten.

Norrbotten ligger på tredje plats i landet när det gäller fyrhjulingsförsäljning och de moderna fyrhjulingarna har ofta större motorer och bättre framkomlighet i terrängen. Något som märks på de körskador som anmäls till länsstyrelsen.

– Det är ett växande problem att fler har tillgång till fyrhjulingar. De maskiner som kommer är mer anpassade att ta sig fram i naturen, så nu kommer de sig längre från vägarna och även över våtmarker, säger Josefin Strand.

De skador som anmäls till länsstyrelsen är spridda över hela länet och i alla naturtyper.

Redan idag har länsstyrelsen informationskampanjer som de riktar till olika grupper för att berätta vad som gäller när det handlar om terrängkörning – och till våren gör man en kampanj riktad till de yngre.

– Vi försöker nå ut till yngre personer som kör terrängfordon. Vi hoppas att vi genom att göra en film ska kunna visa dem vad som är lagligt och inte lagligt, säger Josefin Strand.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".