Världens barn 2016

Eleverna i Jokkmokk blir proffs på barnkonventionen

3:22 min

På måndag inleds årets stora kampanj till förmån för Världens barn här i P4 Norrbotten. Men redan igår inleddes Skolkampen som är ett nytt inslag i insamlingen för i år. En klass som har anmält sig är klass 3 vid Västra skolan i Jokkmokk.

För eleverna och pedagogerna vid Västra skolan i Jokkmokk är det inget nytt att arbeta med just Världens barn. Det gör de varje år i och med att de arbetar mycket med barnkonventionen.

– Vi passar då också på att ofta koppla ihop skolarbetet med entreprenörsandan och det som annars händer i Jokkmokk, säger fritidspedagogen Maria Lindström.

Som ett led i det här arbetet anmäldes en av klasserna till Skolkampen, som är ett nytt inslag i Världens barn kampanjen i år.

Barnen har gjort böcker som de kommer att sälja imorgon lördag, på Folkets hus i Jokkmokk. Barnen ordnar också ett konstlotteri, med tavlor som de själva skapat. Pengarna de får in kommer sedan att gå till Världens barn.

Alla barn får lära sig om barnkonventionens grunder.

– Eleverna på Västra skolan blir proffs på barnkonventionen, säger Maria Lindström.

Hon förklarar vikten av det arbetet med det är viktigt att alla ser vilka rättigheter, men också skyldigheter man har. Viktigt att alla också förstår att alla är lika mycket värda.

– Det kommer mycket flyktingar, det finns en oro för det som händer i världen, men det går att skapa empati. Vi brukar säga att vi kan inte hjälpa alla, men du kan alltid hjälpa någon. Då blir det mer greppbart för barnen, säger Maria Lindström.

Det finns ännu möjlighet för fler klasser att anmäla sig till Skolkampen. Saknar ni den information som skickats ut till samtliga skolor och kommuner? Hör av er!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista