Misshandelsrättegång i Luleå

På tisdagen inleddes rättegången mot de två unga män som misshandlade en 15-åring, så svårt att han fick livshotande skallskador. Det var kvällen före skolavslutningen i år, i Luleå, misshandeln inträffade. Tillståndet är nu stabilt för 15-åringen, men han kan fortfarande få psykiska och fysiska men, i efterhand.

Med jackor över huvudet kom de två unga männen, 20 och 21 år gamla in i rättssalen. Det är 20åringen som ska ha varit mest aktiv i misshandeln å han erkände också att han hade skallat å slagit 15-åringen i huvudet och ansiktet tills han föll till marken och sedan sparkat på honom när han var liggande.

- Jag slog ett slag som missade, sen skallade jag honom två gånger i ansiktet. Han var på väg ner och då hörde jag hur det small av en flaska, säger 20-åringen.

21-åringen erkänner att det var han som slog en vinflaska i huvudet på 15åringen, men han förnekar att han skulle ha sparkat honom. 21-åringen var inte med när bråket startade, han kom dit efteråt, och såg 20-åringen som han sedan tidigare kände. Båda hade druckit mycket alkohol och 20-åringen hade dessutom rökt cannabis

- Jag ser en klunga med folk, jag går dit och slår en flaska i huvudet. Jag tänkte inte alls på följderna. Den enda förklaringen jag har, och den är dålig, är att jag trodde att det var bråk och jag försökte skydda min kompis, säger 21-åringen

I förhören med 15-åringen berättar han att han fortfarande har ont i huvudet nästan hela tiden. Han kommer inte ihåg allt som hände, men han kommer ihåg den första skallen och klirret när flaskan krossades mot hans bakhuvud. Han har vissa minnesbilder från när han ligger på marken.

- Det känns som att jag far efter marken från sida till sida. Efteråt reser jag mig upp och försöker gå men benen viker sig. Sen kommer jag ihåg att jag vaknar upp på sjukhuset. Det gör fortfarande ont i huvudet nästan hela tiden, att ta på sig en socka känns i huvudet, säger 15-åringen.


Kammaråklagare Anette Ölmbro anser att de två unga männen ska dömas för grov misshandel, och att de har visat särskild hänsynslöshet och råhet. 15-åringen vill också ha ett skadestånd på cirka 120 000 kronor.