Britta Flinkfeldt socialdemokratiskt kommunalråd i Arjeplog
Britta Flinkfeldt socialdemokratiskt kommunalråd i Arjeplog. Foto: Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio

Också Arjeplog vill bli huvudort för Sametinget

Britta Flinkfeldt: Vi ligger mitt i Sápmi
1:41 min

Nu blandar sig även Arjeplog in i striden om etableringen av det samiska parlamentet.

Nästa vecka besöker Arjeplogs kommunalråd Britta Flinkfeldt (S) Sametinget för att prata sig varm för sin kommun.

– En sak som talar för Arjeplog är att vi ligger mitt i Sàpmi. Men framförallt att vi har den fantastiska platsen Skeppsholmen som ligger mitt i Arjeplog, säger hon.

Via en liten kort gångbro når man Skeppsholmen. Kanske en av de finaste sjötomterna i kommunen; i norr tonar fjället Galtispuoda upp sig, i nordväst ligger hela den väldiga Hornavan utsträckt och åt andra hållet på andra sidan viken ligger Arjeplogs samhälle.

Skeppsholmen är idag redan förknippad med samisk verksamhet då sameföreningen i en lång rad av år har haft verksamhet på ön.

Att Arjeplog nu ger sig in i striden har självskrivet en hel del om jobb.

– Vi behöver ytterligare pusselbitar i vårt näringslivspussel, en bra blandning av näringar, jobb och turism. Vi ser att Sametinget skulle passa som hand i handsken i det pusslet, säger Britta Flinkfeldt.

Utöver Kiruna har bland andra Jokkmokk och Arvidsjaur visat intresse för det samiska parlamentet. Men Britta Flinkfeldt har inga betänkligheter att slåss med andra småkommuner om etableringen.

– Det vore roligare att vi hade varsin kaka att fiska efter. Men det vore fel av mig som kommunstyrelsens ordförande att inte föra fram den här platsen för att jag var rädd om dom andra kommunerna. Det är inte min roll.

Relaterat

Mer om Arjeplog

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".