Arjeplogs kyrktorn. Foto: Eva Elke, Sveriges Radio
Världens barn 2016

Givmilda Arjeplog satsar på Världens barn

Eva Karlberg: Det är ingen uppoffring, vi klarar oss ändå
3:35 min

I Arjeplog bor det många givmilda, i alla fall om man ser till tidigare insamlingar till Världens barn och nu är de på tårna igen för att lyckas lika bra.

Förra året fick Arjeplog ihop 383 206 kronor, eller 131,96 kronor per invånare.

Eldsjälen Eva Karlberg har inget egentligt mål för årets kampanj. Hon önskar bara att de får in så mycket pengar som möjligt och ser kampen mellan Arjeplog och grannkommunen Sorsele som en krydda i kampanjen. Kommunerna som båda är toppkommuner i dessa sammanhang har alltid tävlat mot varandra.

Arbetet är i full gång. De gör som Eva Karlberg själv säger, allt möjligt roligt.

Nytt för i år är att de har hand om vintermarknaden och höstmarknaden, där överskottet från marknaderna går till Världens barn.

De ringer också runt till alla företag.

– Ingen säger nej. Alla vill vara med, säger Eva Karlberg.

Hon själv har tidigare jobbat i Bangladesh och sedan också på plats i Bangladesh sett vad pengarna går till. De behövs.

Hon tycker att styrkan med Världens barn är att så många organisationer jobbar för samma sak. Att så många står bakom ger tyngd, menar hon.

I Arjeplog samlade man under 2015 ihop i snitt drygt 131 kronor per invånare. Skulle exempelvis Luleå som ifjol fick ihop 3,48 kronor per invånare göra samma sak som er så skulle det inbringa flera miljoner.

Enligt Eva Karlberg behövs det bara någon som drar i trådarna. Kanske att man också måste tänka på vad gör vi och vad går pengarna till. Man måste ha perspektiv på världen och hitta proportionerna. Då blir det lättare och enklare att genomföra en bra insamling.

– Det kräver en arbetsinsats, men är så värt det när man ser vad pengarna går till, säger hon.

Imorgon, onsdag, anordnas både en kväll för Världens barn och en paltlunch till förmån för Världens barn. Två arrangemang som hon hoppas ska ge några tusen till Världens barn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".