Margareta Eriksson, folkhälsostrateg på Norrbottens läns landsting.
Margareta Eriksson, folkhälsostrateg på Norrbottens läns landsting. Foto: Anna Fjellström/Sveriges Radio

Landstinget prisar motion - vinner hälsa

Folkhälsostrategen: Det är ju den stora utmaningen att locka de personer som rör sig allra minst
2:16 min

Norrbottens läns landsting och Regionalt cancercentrum norr arrangerar tillsammans med de tre andra norrlänen Västerbotten, Västernorrland och Jämtland en kampanj för att få fysiskt inaktiva människor att röra på sig.

Målet är att deltagarna under en tvåmånadersperiod ska vara aktiva mer än 2,5 timme/vecka.

– Om man rör på sig regelbundet ger det ganska snabb effekt och det lottas ut priser till de som har ökat sin fysiska aktivitet, säger Margareta Eriksson som är folkhälsostrateg på Norrbottens läns landsting.

Motion påverkar hela kroppen positivt och rekommendationen är att röra på sig så att pulsen ökar under drygt 20 minuter varje dag för att uppnå effekt.

– Ungefär en tredjedel av cancersjukdomarna påverkas av för lite fysisk aktivitet och det är kanske sånt man inte tänker på i första hand när det handlar om fysisk aktivitet, säger Margareta Eriksson.

Kampanjen "Start! Motion, det är du värd" som är uppdelad i tre perioder börjar 1 oktober, 1 januari 2017 och 1 april 2017. Det går att delta i en eller fler perioder och förhoppningen är att deltagarna fortsätter med fysisk aktivitet även efter kampanjen.

– Man ska inte undervärdera nyttan med fysisk aktivitet, säger folkhälsostrategen Margareta Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".