Hovrättsförhandling om Piteåmord

En 47-årig man från Piteå knivhögg i vintras en kamrat till döds. Tingsrätten dömde honom till tio års fängelse för mord.Nu har domen överklagats och i dag börjar hovrättsförhandlingarna.

Det var i mars i år som 47-åringen upprepade gånger stack en kniv i sin kamrat under en fest i en lägenhet i Piteå. Mannen dömdes av Luleå tingsrätt till 10 års fängelse för mord. Brottet ansågs som grovt av rätten - 47-åringen delade ut knivstick i sin kamrats vänsterarm, i armhålan och i axelpartiet. Ett av knivsticken träffade i axelpulsådern.

Gärningsman och offer hade tillsammans med flera andra festat i en lägenhet i Piteå. De två började bråka om vem som ställt upp mest för en kvinnlig vän när 47-åringen gick efter en kniv och började hugga sin kamrat. När polis och ambulanspersonal anlände till lägenheten fann de en blödande man på golvet mellan kök och matplats. I diskhon låg en 31 centimeter lång kökskniv som var blodig och även 47-årigen hade mannens blod på sina händer.

Den rättsmedicinska undersökningen visade att den knivhuggne mannen förlorat stora mängder blod.Den blödande mannen fördes först till Piteå älvdals sjukhus och sen med helikopter till Umeå, men den 23 mars avled han av sina skador. Av tingsrätten i Luleå dömdes 47-åringen även att betala skadestånd till den dödes barn och föräldrar med sammanlagt drygt 260.000 kronor.