Lisa Wede, P4 Norrbotten.
Lisa Wede, P4 Norrbotten. Foto: Eva Elke

Lisa Wede lämnar radion efter 37 år

4:39 min

Lisa Wede är en välkänd röst för många i både P4 och P1 genom åren. Nu lämnar hon radion för pensionärslivet.

Hon är tidlös som få - vår fredagsgäst - vilket gör att det faktiskt känns märkligt att hon uppnått pensionsålder och just idag gör sin sista arbetsdag.

Ingen kan trösta en moloken som känner sig knäckt efter en usel sändning, på det sätt som hon kan trösta. Eller för den delen boosta kollegor med välformulerade sköna superlativ som får oss att känna oss ännu mer som "världens bästa"...

Kort sagt, ingen kan omtänksamt sprida kärlek och glädje på en arbetsplats som hon.

Ingen kan heller formulera lika långa frågor som hon när hon förbereder frågor till programledare i rollen som producent - eller överraska med vokabulär som förvisso finns tryckt i svenska akademiens ordlista men som inte använts aktivt sedan 1940-talet och då enbart bland de väldigt belästa.

Hon är en globetrotter som glänser med språkkunskaper som få. Lika bekväm bland prinsar i Schweiz som bland tanter i Tornedalen. Ett socialt geni - en talang hon självklart haft glädje som radiomedarbetare i alla positioner från reporter till chef.

Livsglädje och optimism är hennes signum, en positiv kraft som bär henne genom livet som förstås inte alltid är kul eller enkelt, ens för en virvelvind från Övertorneå.

Det är inte svårt att föreställa sig vilka egenskaper det var skådespelaren som en gång i tiden blev utnämnd till Sveriges sexigaste man föll för, när de träffades genom ett gemensamt radiouppdrag.

För läsare av skvallerpressen är hon känd som "Sven Wollters fru" även om vi här på P4 Norrbotten snarare betraktar Sven Wollter som "Lisa Wedes man".

Lisa Wede gör sitt sista framträdande på betalt arbetstid i radion när hon är fredagsgäst i P4 Norrbotten den 30/9 kl 15.00-15.45. Då får du även höra hennes önskelåt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista