Dåligt anpassade badstränder

De funktionshindrade i Luleå kritiserar kommunen för att de kommunala badstränderna är uselt handikappanpassade. Av dom drygt tio badstränder som kommunen ansvarar för, är ingen anpassad för funktionshindrade.

Det upprör Lotta Johansson och hennes arbetskamrater som jobbar med psykiskt och fysiskt funktionshindrade när hon förklarar situation på Gültzauudden.

- Där stranden börjar orkar vi inte dra några rullstolar, det är djup sand och spårigt, ända sättet är att lämna rullstolarna precis innan sanden börjar och släpa ner dom funktionshindrade på madrasser till vattnet.

Lotta Johansson och hennes arbetskamrater tycker att det inte borde vara så dyrt att bygga ramper som når vattnet för rullstolarna.

Något som Luleå kommuns fritidsförvaltningschef, Ulf Ericson inte håller med om och blir förvånad över klagomålen.

- Jag uppskattar att en anpassning av badstränderna för funktionshindrade skulle komma att kosta upp till en miljon kronor, för om man ska göra riktigt reguljär handikappanpassning ställs några enorma krav. Vägen ner ska exempelvis vara avspärrad, så de funktionshindrade inte ramlar av, säger Ulf Ericsson.