Riksdagsledamoten Birger Lahti (V).
Riksdagsledamoten Birger Lahti (V). Foto: Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio

"25 mil till närmaste polis fungerar inte"

Birger Lahti (V): Jag förstår kommunalrådens frustration
1:06 min

Birger Lahti, riksdagsledamot i näringsutskottet (V) från Pajala, tycker att det är bra att kommunalråd från norra Sverige gör sina röster hörda angående polisbristen.

Jag hade önskat att det fanns ett litet [polis]kontor eller liknande dit folk kan vända sig.

På måndag åker kommunpolitiker från bland annat Norrbotten till Stockholm för att träffa inrikesministern apropå den nya polisorganisationen.

Polisens nya organisation har fått mycket kritik internt för att det har blivit färre poliser på fältet, att poliser måste jobba mycket övertid och att arbetsvillkoren gör att cirka en fjärdedel av alla poliser funderar på att byta jobb, enligt en undersökning från Novus i maj 2016.

Att norrbottniska kommunpolitiker nu ska träffa Anders Ygeman (S), inrikesministern, är nåt som Birger Lahti har förståelse för.

– Jag förstår kommunalrådens frustration när det inte fungerar med polisen lokalt, säger Lahti.

När det gäller att förbättra situationen inom polisens organisation menar vänsterpartisten Birger Lahti att det är viktigt att locka sökande till polisutbildningen, så att det kan bli fler poliser.

En annan fråga som ligger honom varmt om hjärtat är förstås bemanningen i glesbygden.

– Det fungerar inte att ha närmsta polis på 25 mils avstånd, som ibland har varit fallet i Pajala, säger Birger Lahti, riksdagsledamot i näringsutskottet (V) från Pajala.

Relaterat

Mer om Pajala

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".