Blond äldre kvinna sitter vid konferensbord med mikrofoner, kaffekoppar och papper
Redan på tisdagen ska Beatrice Ask (M) ordförande riksdagens justitieutskott diskutera problemen med Statskontoret. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges Radio

Beatrice Ask (M): Polisreformen måste göras om

Justitieutskottets ordförande: Vi får kräva åtgärder från regeringen
1:35 min

Mycket i polisens omorganisation måste göras om, säger Beatrice Ask (M) ordförande i justitieutskottet, efter att ha träffat kommunalråd från norra Sverige.

– Vi tar till oss det vi hörde idag och ska redan i morgon i riksdagens justitieutskott diskutera med Statskontoret utifrån deras rapport om problem med polisreformen.

Under måndagseftermiddagen träffade ett 20-tal kommunalråd inrikesminister Anders Ygeman för att få svar på frågan vad regeringen gör för att komma till rätta med bristen på poliser i glesbygd. De mötte också Allianspolitiker.

Beatrice Ask välkomnar förslag om bland annat deltidspoliser – ett sätt att behålla äldre medarbetare i tjänst – samt utökad distansutbildning, där Mittuniversitet i Östersund nämns som en tänkbar ort.

– Vi får kräva åtgärder från regeringen – annars får riksdagen kavla upp ärmarna.

 Ska man göra om menar du?

– Det är mycket som ska göras om eller göras annorlunda för att vi ska nå syftet med polisreformen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".