Markkonflikt under uppsegling

Markägare från Jämtland, Västerbotten och Norrbotten har samlats för att enas hur de ska gå vidare med sina krav på ersättning för skador som renhjordar orsakar. Det talas även om att föra frågan inför domstol. Sametingets styrelseordförande beklagar att de berörda markägarna väljer att gå så långt istället för att föra en dialog.

Igår samlades ett femtiotal markägare utanför Sorsele för att enas om hur de ska driva sina äganderättsfrågor. Markägarna anser att renägarna för närvarande har en gräddfil i rättssystemet och att lagstiftningen måste ändras.

Många av deltagarna på mötet var medlemmar från jakt och fiskesamerna. En av dem Hans Lindström han hoppas på att så fort som möjligt väcka frågan i EU-domstolen.

Sametingets styrelseordförande, Lars Anders Baer befarar att det kan komma att påverka det politiska läget i Sametinget inför den kommande mandatperioden och han säger till Norrbottensnytt att han beklagar att markägarna väljer att gå så hårt fram i stället för att föra en dialog.

- Vi är beredd att ta upp en diskussion om de här frågeställningarna, säger Lars Anders Baer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".