Palt på bordet. En klassiker med lingon och smör. Foto: Daniel Boo/SR Norrbotten.
En klassiker med lingon och smör. Foto: Daniel Boo.
Världens barn 2016

Byaföreningen skänkte bidrag från paltmiddag till Världens barn

Astrid Lundberg: Det känns jättebra
2:32 min

Att samla in pengar till Världens barn handlar om ett personligt engagemang och viljan att ta tillfället i akt. Det har Vistträsk byaförening gjort i samband med en paltmiddag i måndagskväll.

Astrid Lundberg som är engagerad i Vistträsk byaförening var en av de som stod i köket och paltade.

– Sista måndagen i varje månad har vi paltmiddag och nu kom vi på att vi skulle skänka 10 kr/ såld palt, plus att vi hade en bössa för frivilliga bidrag, säger Astrid Lundberg.

Byaföreningen fick ihop 2 266 kronor som de nu har skänkt till Världens barn.

Pengar som kommer väl till pass. 26 kr för en vaccinationsdos till exempel, 250 kr är en veckolön för en barnmorska eller 2500 kr bidrar och ger ett års yrkesutbildning för en elev.

– Det känns jättebra. Verkligt. Vi vet ju att pengarna kommer fram och det är det viktigaste, säger Astrid Lundberg.

Hon uppmanar även andra till fler spontanta initiativ.

– Det är ju så det ofta ska gå till. För börjar man fundera och planera för mycket, då kanske det inte blir. Utan det här blev bara spontant. Nu gör vi det här, säger Astrid Lundberg.

Vistträsk byaförening var inte ensamma om att samla in pengar till Världens barn. Under måndagskvällen ordnade även Folkets hus i Lansjärv en kväll för Världens barn.

I Lansjärv lyckades man få ihop 1 160 kronor, vilket motsvarar 20 kronor per invånare i byn. Nu utmanas residensstaden Luleå att åstadkomma minst samma resultat.

– Alla som bor i Luleå, om de lägger 20 kronor var till Världens barn. Vilken insamling det skulle bli, skriver Tord Henriksson i ett meddelande till P4 Norrbotten.

Vill ni vara med och samla och bidra till insamlingen på något sätt? Hör gärna av er till carin.sjoblom@sverigesradio.se eller 0920-27 53 41. Alla bidrag, stora som små, är varmt välkomna. Tack för era gåvor!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".