Jack Werner.
Jack Werner. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

”Spökbrev” ger dig chans till samtal om nätet med ditt barn

"Ett tillfälle till samtal om knasigheter på internet
3:02 min

Ett kedjebrev via sociala medier sätter skräck i många unga just nu. Journalisten Jack Werner ger rådet att låta det obehagliga brevet bli avstamp till ett pedagogiskt samtal. 

Har du eller ditt barn fått obehagliga kedjebrev? Kommentera på vår Facebook-sida.

Brevet, som sprids via Snapchat och sms, sägs vara skrivet av spöket Theresa Fidalgo, en flicka som dog i en trafikolycka 1983 och nu ska hemsöka andra barn och skära halsen av dem om de inte skickar vidare meddelandet till tio av sina vänner.

Jack Werner är journalist och har skrivit en bok om spökhistorier på nätet och dessutom är han mannen bakom en av Sveriges Radios riktigt uppskattade poddar, Creepypodden

Han poängterar att han har full förståelse för att föräldrar tycker det är obehagligt att deras barn får sms med hotfulla meddelanden från spöken. Samtidigt vill han nyansera bilden och erbjuder en möjlighet att att ha det obehagliga meddelandet som avstamp för ett pedagogiskt samtal.

– Om vi visste vad barn föreställer sig och fantiserar fram skulle vi bli mörkrädda själva, säger Jack Werner, som menar att ett "spökbrev" som cirkulerar till och med kan få goda effekter.

Breven som cirkulerar kan till och med bli ett sätt att möta skräcken på ett ofarligt sätt. Och får input på att de är inte den enda i världen som har konstiga tankar.

– Mitt råd till föräldrar är att ta det kedjebrevet som ett tillfälle att ha ett öppet och ärligt och inte dömande samtal om internet och knasigheter som cirkulerar på nätet. Då tror jag att det kan bli något bra av det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".