Olika bakverk. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
1 av 2
Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Linda Andersson. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
2 av 2
Linda Andersson. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio

Kolla här! Recept på kanelbullekladdkaka och kanelbulledrömmar

Idag firar vi kanelbullens dag genom att bjuda in Linda Andersson till P4 Extra, som inte bara kan baka kanelbullar utan även har andra kanelbulle-liknande förslag. 

Kanelbullekladdkaka

10–12 bitar

150 gram smör
2 ½ deciliter strösocker
1 tesked vaniljsocker
1 matsked kanel
½ kryddmått salt
3 ägg
2 deciliter vetemjöl

Garnering
pärlsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna något. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en smet.

2. Häll smeten i en springform, 22–23 cm, klädd med bakplåtspapper. Strö över pärlsocker.

3. Grädda kakan mitt i ugnen 15–20 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Känn med en provsticka. Låt kakan svalna i formen. Servera gärna med vispad grädde.

Kanelbulledrömmar

Ca 20 stycken

50 gram smör, rumsvarmt
½ deciliter rapsolja
1 ½ deciliter strösocker
1 tesked vaniljsocker
1 tesked kanel
½ tesked hjorthornssalt
2 ½ deciliter vetemjöl 

Garnering
pärlsocker 

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 150 grader. Vispa smör, olja, strö- och vaniljsocker pösigt med en elvisp. Blanda ihop kanel, hjorthornssalt och vetemjöl i en skål. Rör ner det i smörblandningen. Blanda snabbt ihop allt till en deg.

2. Rulla cirka 20 bollar av degen. Doppa ovansidan på bollarna i en skål med pärlsocker.

3. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper.

4. Grädda kakorna mitt i ugnen i cirka 20 min. Låt dem svalna på plåten.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".