Jan Björklund (FP), Annie Lööf (C), Göran Hägglund ( KD) och Fredrik Reinfeldt( M) tänker satsa pengar på Malmbanan och vägen mellan Svappavaara och Pajala. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
Partiledarna i Alliansregeringen. Frågan är om Jan Björklunds utspel nu splittrar gemenskapen.

Ris och ros i länet för Björklunds utspel

Liberalernas länsordförande: Jag hoppas det här lugnar opinionen
3:50 min

Liberalernas ledare Jan Björklund öppnar för att Alliansen kan regera tillsammans med Socialdemokraterna efter nästa val, om inte Alliansen får tillräckligt många röster för att själva bilda regering. Utspelet får både ris och ros av politiker i Norrbotten.

Bakgrunden till Jan Björklunds utspel är att han vill minimera Sverigedemokraternas politiska inflytande, och att Vänsterns inflytande på regeringspolitiken ska bli mindre än i dag. 

Liberalernas länsordförande Thomas Olofsson tycker det är bra att Jan Björklund gett besked i en fråga som många väljare ställt sig.

-Jag hoppas att det här lugnar opinionen, säger han.

Hans bedömning är att Björklund har stöd för sin åsikt inom partiet.

Leif Pettersson, Socialdemokratisk riksdagsman från Boden, tycker det är bra att Liberalernas ledare öppnar för att låsa upp blockpolitiken. Men han är tveksam till samarbete med Alliansen om moderaterna är med.

Moderaternas riksdagsledamot från Norrbotten, Krister Hammarbergh, tycker att Jan Björklund glömt bort väljarna när han ger besked om eventuell regeringsbildning redan nu.

Först ska ett val hållas innan man börjar diskutera sådana frågor, tycker han.

Hammarbergh svarar inte på frågan om han tror att Björklunds utspel kan splittra Alliansen.

-Vi har ett väldigt bra samarbete mellan de fyra Allianspartierna, svarar han när frågan ställs.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".