Ann-Christine Wiklund är ledamot i Luleå hockeys styrelse.
Ann-Christine Wiklund är ledamot i Luleå hockeys styrelse. Foto: Peter Sundkvist/SR

Luleå hockeydamer har bäst publiksnitt: ”Någon måste bana vägen”

Ann-Christine Wiklund: ”Viktigt att hockeyn speglar samhället i stort”
4:11 min

Trots att SDHL, svenska damhockeyligan bara blir bättre och bättre kvalitetsmässigt så märks det inte på publiksiffrorna.

Hälften av klubbarna har ett publiksnitt som är under 100 åskådare per match och den enda klubb som sticker ut i den statistiken är de regerande mästarna Luleå Hockey/MSSK med ett snitt som är över 300 åskådare per match.

En anledning till att det är så här kan vara de undermåliga matcharrangemangen. Det anser Radiosportens expert Lars-Gunnar Jansson, som i onsdags  var på plats i Gävle och kommenterade mötet mellan Brynäs och Leksand.

– Damhockeyn har ju kommit för att stanna, verkligen. SHL-lagen har ju lag, och andra också. Men ska vi nu prata i seriösa termer om hockey för damer så måste vi också, tycker jag, ha en seriös hållning i arrangemangen.

– Det är ju lite trist för spelarna att de inte uppmärksammas lika mycket som killarna.

De regerande mästarna Luleå Hockey/MSSK är alltså det lag som lockar mest publik till sina hemma-matcher i SDHL.

Klubben har också rekordet när det gäller publik på en match. 4179 kom när laget vann SM-guld.

Ann-Christine Wiklund sitter med i Luleå Hockey styrelse och var med när det fattades beslut kring klubbens damhockey verksamhet.

– Vi tycker att det är betydelsefullt att hockeyn speglar samhället i stort. Så för oss var det en självklarhet att gå i bräschen för lika och bättre förutsättningar för damidrotten.

– Att satsa på jämställdhet är viktigt för att stärka Luleå Hockey som varumärke.

När Luleå Hockey har match i SHL och Luleå Hockey/MSSK har match i SDHL så ser matcharrangemangen likadana ut. Matcherna marknadsförs också på samma sätt.

– Det som är roligt är att fansen till herrlaget också har tagit damlaget till sina hjärtan.

Klubbens jämställdhets arbete har också underlättat när spelare ska rekryteras till klubben.

– Att förutsättningarna förbättras hela tiden är något som gör det attraktivt för att spelarna att komma till oss, säger Ann-Christine Wiklund ledamot i Luleå Hockeys styrelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".