Niklas Liljebäck
1 av 2
Niklas Liljebäck Foto: Beatrice Karlsson/Sveriges Radio
Fjällgås med sändare
2 av 2
Fjällgås med sändare. Foto: Beatrice Karlsson/Sveriges Radio.

Fjällgäss byter övervintringsområden

Niklas Liljebäck: Några övervintringsområden har övergetts
1:14 min

Lika viktiga som häckningsområdena i Arjeplogsfjällen är för fjällgässen, lika viktiga är deras övervintringsområden. Men där har forskarna sett ett ändrat beteende.

Det är med hjälp av den moderna GPS-tekniken som Fjällgåsprojektet har kunnat följa gässen även under flytten. Under senare år har man sett att gässen ändrat beteende när det gäller val av övervintringsområde.

– Några av de tidigare övervintringsområdena har fjällgässen övergett under senare år, säger Niklas Liljebäck som leder fjällgåsprojektet.

Nu ska forskarna försöka ta reda på varför fjällgässen bytt övervintringsområde.

– Tillsammans med tyska och holländska kollegor ska vi försöka ta reda på vad som har hänt på övervintringsområdena. Om dem blivit sämre eller vad som har hänt. Ska populationen växa krävs bra övervintringsområden. Det är lika viktigt som bra häckningsområden, säger Niklas Liljebäck.

Nu behöver det inte vara någon katastrof, i vart fall inte ännu, att fjällgässen har två nya områden man övervintrar på.

– Det är två områden som är helt skyddade av holländska myndigheter. Men trycket på den här typen av naturmarker är stort i Holland, det finns mycket människor på begränsade ytor, säger Niklas Liljebäck.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".