Felix Svensson, student på Musikhögskolan i Piteå. Foto: Alexander Arvidsson/Sveriges Radio
Felix Svensson, student på Musikhögskolan i Piteå. Foto: Alexander Arvidsson/Sveriges Radio

Många studenter tvingas betala tillbaka bostadsbidragen

Student: Staten borde kunna varna om man är i riskzonen
1:00 min

Fyra av tio – så många studenter blir återbetalningsskyldiga för sina bostadsbidrag.

Försäkringskassan har tagit fram siffror som visar att hela 40 procent av studenterna på de nio största lärosätena i Sverige blir återbetalningsskyldiga för sina bostadsbidrag.

Anledningen är ofta att studenter som sökt bostadsbidrag tidigt under året ofta underskattar hur mycket de kommer att tjäna under året, till exempel om de får ett sommarjobb.

Bisan Abou-Chakra är student på Musikhögskolan i Piteå och hon har undvikit att söka bostadsbidrag just på grund av ovissheten när det gäller jobb.

– När jag väl tänkt söka bostadsbidrag har det ofta varit i samband med att jag sökt jobb. Och skulle jag få ett så måste jag ju göra om och skriva att jag har skaffat jobb. Så jag söker inget bidrag förrän jag vet att jag inte ska jobba alls, säger Bisan Abou-Chakra.

Försäkringskassan kontrollerar uppgifterna som den bidragssökande personen skickat in mot det slutliga skattebeskedet i efterhand. Om en person haft högre inkomster än uppskattat måste hen betala tillbaka en del eller hela bidraget.

Felix Svensson är också student i Piteå och har inte heller sökt bostadsbidrag av rädsla för att bli återbetalningsskyldig. Men han har ett förslag på hur problemet skulle kunna stävjas.

– Det känns ofta som att staten har bättre koll på vad jag tjänar än vad jag själv har. Så de skulle väl kunna skicka ut en varning om att man är nära gränsen, att man ska ta det lugnt, säger han och skrattar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".