Luleå kommunfullmäktige.
I våras fattade Luleå kommunfullmäktige beslut om Framtiden skola, ett beslut som eventuellt blir föremål för en folkomröstning. Foto: Bo Torbjörn Ek/Sveriges Radio

Miljöpartiet i Luleå tar ställning i glödhet skolfråga

Jan Nyberg, Miljöpartiet: Det finns ett uppenbart problem, det vet vi
1:41 min

Miljöpartiet i Luleå ställer sig nu bakom kravet på att det ska genomföras en folkomröstning i skolfrågan i Luleå.

Drygt 8 000 personer har i en namninsamling krävt en folkomröstning för att bland annat stoppa nedläggningen av smålskolor.

De styrande Socialdemokraterna kommer med besked om sin inställning till en folkomröstning inom de närmaste veckorna, säger Yvonne Stålnacke, kommunstyrelsens ordförande:

– Vi kommer nog att komma med förslag i närtid, de närmaste veckorna tror jag att vi kommer med ett förslag.

För att det ska bli folkomröstning om skolfrågan i Luleå krävs att en tredjedel av kommunfullmäktiges 61 ledamöter säger ja till det.

Tidigast den 22 november kan frågan om en folkomröstning tas upp i kommunfullmäktige, och frågan är varför Miljöpartiet redan nu lämnar besked om hur man tänker att rösta:

– Vi känner ju att vi måste ge ett besked till alla de drygt 8 000 som skrivit under listorna med krav på folkomröstning. För oss är det viktigt att visa hur vi står när det gäller grundläggande demokratifrågor, säger Vi hör Jan Nyberg, partiets gruppledare.

Socialdemokraterna har tvekat inför en folkomröstning, bland anant med hänvisning till att det är svårt att formulera två klara alternativ att rösta om.

Yvonne Stålnacke är tveksam till förslaget som personerna bakom namninsamlingen formulerat:

– Det var väldigt tydligt när vi träffade aktionsgruppen att för dem var det väldigt tydligt att folkomröstningen ska genomföras och deras alternativ är Riv upp beslutet om framtiden skola eller genomför Framtidens skola.

– När man läser texten så ser vi många andra ingångar i det.

Vad tycker du, hur ska frågan ställas?

– Ja, det återkommer vi om.

Förändringsprojektet Framtidens skola i Luleå har redan börjat genomföras, exempelvis har Svartöstadens skola lagts ned, och Miljöpartiets Jan Nyberg medger att det komplicerar situationen:

– Ja, det finns ett uppenbart problem, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".