En konstgjord sjö och en dammkonstruktion finns kvar bredvid flygplatsen i Kiruna.
En konstgjord sjö och en dammkonstruktion finns kvar bredvid flygplatsen i Kiruna. Foto: Alexander Linder/Sveriges Radio.

Konstgjord sjö i Kiruna kvar efter halkbanefiasko

Charlotta Blind, Kiruna kommun: Det finns en viss driftskostnad
1:13 min

Den påkostade halkbanan i Kiruna används inte längre, men dammkonstruktionen finns fortfarande kvar och den konstgjorda sjön har inte tömts på vatten.

För fyra år sen beslutade politikerna i Kiruna kommun att lägga ner den halkbana som byggts på en myr bredvid flygplatsen för cirka 30 miljoner kronor.

Charlotta Blind, beställarombud för gator, vatten och avlopp på Kiruna kommun jobbar med att ta fram förslag på hur den ska avvecklas:

– Vi tittar på olika alternativ. Från hel borttagning till att behålla vissa delar. Där är vi inte klara, utan vi tar fram olika alternativ och presenterar för kommunledningen, säger hon.

Varför har det tagit sådan tid?

– Det är fråga om prioriteringar och resurser.

Halkbanan i Kiruna har beskrivits som ett stort fiasko. Kiruna kommun satsade 30 miljoner kronor i bygget, men redan några år efter invigningen togs beslut om nedläggning.

Den skulle användas för biltester, men banan höll inte måttet. Ett av problemen var att torv flöt upp och förstörde isen.

Idag finns den konstgjorda sjön kvar på en myr bredvid flygplatsen.

Dammkonstruktionen måste kontrolleras då och då och den årliga budgeten för det är 110 000 kronor. Så här långt i år har det kostat ungefär 60 000 kronor.

– Det finns ju en viss driftskostnad, att man måste besikta alla dammar som finns, säger Charlotta Blind.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".