Britta Flinkfeldt socialdemokratiskt kommunalråd i Arjeplog
Britta Flinkfeldt socialdemokratiskt kommunalråd i Arjeplog. Foto: Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio

Satsning på äldre ska ge nya bostäder

Britta Flinkfeldt: Kan ge 25 lägenheter och hus
1:58 min

Arjeplog är en av tio kommuner i Norrbotten som har brist på lägenheter i centralorten. Där ska man försöka med ett annorlunda grepp för att lösa problemet.

– Vår äldreomsorg måste vi göra något åt, en bra fastighetslösning. Vi tror att vi genom att skapa riktigt bra trygghetsboenden kan få till en  omflyttning i samhället som gör att det kommer loss både hus och lägenheter, säger kommunalrådet Britta Flinkfeldt (S).

I länsstyrelsens bostadsmarknadsanalys för länet målas bilden av bostadsbristens Norrbotten upp. Kommande nio år ska 30 000 norrbottningar pensioneras och för att möta det krävs en inflyttning på 8 000 varje år. Men för att möta det krävs bostäder.

– Ja, problem vid rekryteringar naturligtvis. Om du får ett fint jobb i Arjeplog och vill flytta dit men inte hittar någonstans att bo kanske du väljer ett likvärdigt jobb någon annanstans. Det vi har att konkurrera med är att vi är en fin plats att bo på, men har man ingenstans att ställa sängen så faller det, säger Britta Flinkfeldt.

Att privata investerare skulle satsa på att bygga i Arjeplog är det nog inte många som räknar med. Det kommunala bostadsbolaget har gått dåligt ekonomiskt i många år och har först de senaste två åren haft svarta siffror i bokslutet. Det är enligt kommunalrådet inte helt uteslutet att kommunala Arjeplogshus satsar på nybyggnation i framtiden.

Men satsningen på trygghetsboenden kan räcka långt tror Britta Flinkfeldt:

– Vi räknar på det. Men säg att vi bygger 25 platser i ett trygghetsboende så innebär det att det kommer loss 25 lägenheter eller hus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".