Annika Nilsson, forskare vid Stockholm Environment Institute, tror att vattnet blir en viktig fråga för gruvnäringen i framtiden.
Annika Nilsson, forskare vid Stockholm Environment Institute, tror att vattnet blir en viktig fråga för gruvnäringen i framtiden.

Vattnet en central fråga för gruvnäringen i framtiden

0:49 min

Under torsdag och fredag har Arktiska rådet hållit en konferens om gruvnäringen och hållbar utveckling i Luleå. Den ökade konkurrensen om vattnet kommer bli viktig för gruvnäringen, det menar Annika Nilsson, forskare vid Stockholm Environment Institute.

Det Arktiska rådet bildades för 20 år sedan och där sitter åtta länder inklusive Sverige. Ordförandeskapet i rådet växlar och mellan 2015 och 2017 har USA ordförandeskapet. Och värdnationen valde att lägga gruvkonferensen i Luleå.
– Det är roligt att de så tydligt markerar att Luleå tekniska universitet, Norrbotten och Sverige är internationellt ledande när det gäller gruvnäringen, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn, prorektor vid LTU i ett pressmeddelande.

En som talade på konferensen var Annika Nilsson, forskare vid Stockholm Environment Institute. Och hon tror att en av de viktigaste frågorna för gruvnäringen i framtiden är vattenfrågan.
– Vi vet att det kommer bli varmare och ändrade nederbördsförhållanden. Vad vi har diskuterat är att just vattenfrågan är en central fråga. Det påverkar hur man hanterar avfall och risken är att man behöver konkurrera om vattnet, säger Annika Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista