SAS-flyglan lyfter.
1 av 2
Flygets branschförening är kritisk mot flygskatten - redan innan förslaget kommit. Foto: Johan Nilsson/TT.
Anna Wilson, generalsekreterare för Svenskt flyg.
2 av 2
Anna Wilson, generalsekreterare för Svenskt flyg. Foto: Bo Torbjörn Ek/Sveriges Radio

Svenskt flyg: Ny skatt hotar jobb i Norrbotten

Anna Wilson, Svenskt flyg: Det skulle slå hårt mot Norrbotten
1:34 min

Om en månad kommer förslaget till ny flygskatt att presenteras för regeringen. Branschföreningen Svenskt flyg hävdar att om det blir en skatt på flygresor så hotar det 850 arbetstillfällen i Norrbotten och Västerbotten.

– Det skulle slå hårt mot Norrbotten. Avstånden är redan långa som det är och det skulle ju så klart ge större konsekvenser här än på många andra ställen, säger Anna Wilson, generalsekreterare i Svenskt flyg.

I slutet av november kommer regeringen att få ett förslag till flygskatt från utredaren Gabriella Loman. Skatten ska uppmuntra resenärer att välja mer miljövänliga alternativ, men får samtidigt inte motverka jobb, transporter och konkurrenskraft i hela landet.

– Vi kommer se en förlust av både jobb och tillväxt framöver, säger Anna Wilson.

Svenskt flyg har räknat på en flygskatt som tidigare förordats av Miljöpartiet. Blir den verklighet hävdar branschföreningen att 850 jobb försvinner i Norrbotten och Västerbotten.

– Vi säger att det här är allvarligt för alla regionala flygplatser, säger Anna Wilson.

Regeringen vill att Sverige ska bli en fossilfri välfärdsstat. Varför ska inte flyget göra mer för att bidra till den utvecklingen?

– Vi vill också flyga fossilfritt. Vi har ett mål att om att ha ett fossilfritt inrikesflyg till 2030, säger Anna Wilson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".