Kanadensiskt gruvbolag tror på uranbrytning i Sverige

Företaget Geoforum Scandinavia har fått tillstånd att leta efter uran i bland annat Arjeplog. Trots det har de ännu inte tillstånd att bryta uranet och enligt infrastrukturminister Ulrika Messing kommer regeringen inte heller att ge något sådant tillstånd. Det kanadensiska gruvbolaget ger dock inte upp, utan tror på en framtida uranbrytning i Sverige.

Sverige kommer att bygga fler kärnkraftverk och därför kommer man att få bryta uran i framtiden. Det tror företrädare för mineralprospekteringsföretaget Continental Precious Minerals som letar uran i Norrbotten.

I förra veckan sade infrastrukturminister Ulrika Messing att regeringen inte kommer att ge tillstånd för att bryta uran bland annat i Arjeplog, där företaget Geoforum Scandinavia nu har tillstånd att leta efter uran.

Det oroar dock inte Ed Godin, ordförande för kanadensiska Continental Precious Minerals som är moderbolag till Geoforum Scandinavia.

- Sverige kommer så småningom att bygga fler kärnkraftverk. Därför att det som skrämde med kärnkraft för 25 år sedan har visat sig inte hända, säger Ed Godin.

Det kanadensiska gruvbolaget ger alltså inte upp det svenska uranet bara för att infrastrukturminister Ulrica Messing utesluter att tillstånd att bryta uranet kommer att ges.

- Om och när den svenska staten ändrar sig om gruvdriften på uran så kommer vi vara där som ägare, säger Ed godin.

Han tror att USA’s tillkännagivande att de ska bygga nya kärnkraftverk kommer driva upp priset på uran och då kommer också svenska staten ändra sig om brytning av uran i Sverige.

Fram till dess kommer fler undersökningar att göras av det kanadensiska gruvbolaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista