Två barn som tränar yoga tillsammans.
Arkivbild. Foto: Jurek Holzer / SvD / TT

Luleå: Ja till yoga på skoltid

Niklas Nordström (S) kommunalråd: Inte någon form av religiös indoktrinering
1:13 min

Kommunstyrelsens arbetsutskott i Luleå beslutade i dag att bevilja ansökan på 62 000 kronor till ett folkhälsoprojekt med yoga och meditation på Tunaskolan i Luleå.

Bakom projektet finns barn- och utbildningsförvaltningen tillsammans med landstinget i Norrbotten och ett yogaföretag.

– Alla politiker i arbetsutskottet var eniga, utom (KD) som menar att det handlar om nån sorts religiös indoktrinering, vilket jag har svårt att tycka att yoga är, säger Niklas Nordström, (S) kommunalråd i Luleå.

Yogan riktar sig till niondeklassare som kan välja den som tillval under "elevens val" under läsåret 2016-17, i stället för till exempel matematik, engelska, idrott eller slöjd. Resultatet ska utvärderas av landstinget i Norrbotten och en student vid Luleå tekniska universitet kommer att göra intervjuer.

Syftet är att förebygga psykisk och fysisk ohälsa och att bland annat lära sig att hantera stress.

– Vi måste ju lyssna på de signaler vi får från skolan, och det här känns som ett rimligt projekt och helt rätt att göra, menar kommunarådet Niklas Nordström (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".