Länsfiskekonsulent Dan Blomkvist.
Länsfiskekonsulent Dan Blomkvist. Foto: Ulf Larsson/Sveriges Radio

Lugnande besked om döda laxar

Dan Blomkvist, länsfiskekonsulent: Laxlek är ingen tebjudning
1:26 min

Från Kalix- och Torne älvar duggar rapporterna nu på senhösten tätt om döda eller apatisk laxar med missfärgningar i huden. Men det finns ingen anledning till oro.

– Det är lax eller öringar som har lekt. En laxlek är ingen tebjudning, utan det slåss om revir, gräver i grus, suttit i ett redskap. På hösten när fisken tappat i kondition och omständigheterna blir dom rätt så får dom dom här infektionerna. Det säger länsfiskekonsulent Dan Blomkvist.

Så enligt länsstyrelsen är det här fullt naturligt. Att det under senare år har blivit allt vanligare att folk efter älvarna påträffar sjuka eller döda laxar finns en naturlig förklaring till.

– Det syns mycket nu de sista åren då vi har haft mycket lax i älvarna. Det är väldig skillnad om det är 1000 laxar i Torneälven eller 100 000. Dessutom med ökade laxtätheter så ökar spridningen, säger Dan Blomkvist.

Det som ter sig som en larmklocka är i stället signaler på att det är mycket lax i älvarna, vilket är bra?

– Ja, jag tror vi kommer att få vänja oss vid det här. Jag tror och hoppas att vi kommer att ha mycket lax i älvarna även framöver och då kommer de här att vara ett återkommande fenomen.

Relaterat

Mer om Kalix

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".