Fotografen Peter Rosén håller upp sitt arbetsredskap, en drönare för cirka 40 000 kronor som det nu råder osäkerheter ikring hur mycket han kan använda.
En drönare är nämligen en övervakningskamera, det har Högsta förvaltningens domstol nu slagit fast. Foto: Anna Lidé/Sveriges Radio

Fotograf bekymrad över drönarförbud

Fotografen Peter Rosén: Det förutsätts nästan att man har drönarbilder med i en film idag
2:21 min

För många kommer förbudet att filma med drönare som ett dråpslag, bland annat för fotografen Peter Rosén från Luleå. En drönare är nämligen en övervakningskamera, det har Högsta förvaltningens domstol nu slagit fast.

Peter Rosén nyinskaffade drönare kan bli stående i garderoben. De nya reglerna är snåriga men Maria Leijon som är jurist Länsstyrelsen gör sitt bästa för att reda ut begreppen.

– Något förbud är det egentligen inte frågan om, utan det kräver att man söker tillstånd från Länsstyrelsen för att få filma.

Helt enkelt är det dock inte att söka tillstånden idag, eftersom de är anpassade för övervakningskameror.

– Länsstyrelsen försöker nu ta fram en blankett som är mer anpassad för drönare, för att vi ska kunna göra kloka beslut, säger Maria Leijon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".