Micael Carlsson, Maskinentreprenörerna och grävmaskin.
Micael Carlsson, Maskinentreprenörerna. Foto: Eleonor Norgren och Ulf Larsson/Sveriges Radio.

Dieselstölderna drabbar entreprenörer hårt

Entreprenören Micael Carlsson: Stora kostnader
2:40 min

Dieselstölder är något som många entreprenörer drabbas av. Förra året anmäldes drygt 270 dieselstölder i länet till polisen, enligt statistik från BRÅ.

Men antalet som drabbas är fler, det menar Micael Carlsson, entreprenör i Luleå och förtroendevald inom organisationen Maskinentreprenörerna.

− De drabbade får ingen hjälp av rättsväsendet så det är många som inte anmäler brotten, säger Carlsson. 

Micael Carlsson, entreprenör i Luleå och förtroendevald inom organisationen Maskinentreprenörerna säger att stölderna är ett ständigt samtalsämne och för de drabbade handlar det om stora kostnader. 

− Vi får inte ut på försäkringarna för stölder av bränsle, skadorna ersätts men inte dieseln.

För att förhindra stölderna har entreprenörerna vidtagit en del åtgärder men det har fått till följd att maskinerna har utsatts för förstörelse som kostat dyra pengar. Men den lösning de har nu är att lämna lite diesel kvar till de som har tänkt att stjäla.

 − Vi har börjat lämna lite diesel i maskinerna på kvällen när vi slutar. Men det är inte ett effektivt sätt för oss att arbeta för då måste vi börja dagen med att tanka och vi tankar inte mer än det vi behöver under dagen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".