Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Luleås växtvärk dominerar budgeten

Publicerat fredag 28 oktober 2016 kl 09.21
Margareta Bladfors Eriksson: Nytt koncept för äldreomsorg i framtiden
(1:37 min)
Margareta Bladfors Eriksson, (s) ordförande i socialnämnden i Luleå.
Margareta Bladfors Eriksson, (s) ordförande i socialnämnden i Luleå, framför bygget av den nya skolan på östra Kronan. Foto: Turi Wennberg/Sveriges Radio

Fortsatt stora satsningar på byggnader samt vatten och avlopp var fokus när Luleå kommun presenterade den kommande budgeten. Men det blir också pengar till bland annat härbärge för hemlösa och ny äldreomsorg.

233 miljoner kronor till vatten och avlopp och en investeringsbudget på 800 miljoner kr per år varav hälften är lån - det var ett par av ingredienserna när Luleå kommun presenterade förslaget till strategisk plan och budget för 2017-2019.

Margareta Bladfors Eriksson, (S) ordförande i socialnämnden i Luleå, är väldigt nöjd med att tjejjourens verksamhet kan permanentas, nåt som kommer att kosta en halv miljon kronor per år.

– Tjejjouren gör ett fantastiskt arbete ute i våra skolor som är en viktig del i det förebyggande arbetet när det gäller våld i nära relationer, säger Bladfors Eriksson.

Det blir inga skattehöjningar, delvis tack vare uttag från kommunala bolag som till exempel Lule energi där kommunen tar 62,5 miljoner per år de kommande 2 åren till skillnad mot cirka 40 miljoner kronor/år tidigare år. Kommunens satsning på äldreomsorgen fortsätter till en kostnad av 74 miljoner kronor.

– Det kommer att bli ett äldrecentrum på Bergviken med specialisering på demensvård i ett nytt koncept. Vi kommer också att öppna en avdelning för unga demenssjuka, berättar Bladfors Eriksson.

Vidare blir det en permanent satsning på ett härbärge för hemlösa för 2 miljoner kronor per år. Härbärget kommer att drivas i Rias regi på Gültzauudden och är det befintliga härbärget som ändrar inriktning.

Kring år 2020 kommer elbussar att rulla mellan Kronan och Porsön vilket kräver en investering på 8 miljoner kronor från kommunen och nationella medel tillkommer med lika mycket för att köpa in bussar och laddningsstationer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".