Arvidsjaurs kommun
Arvidsjaurs kommun. Foto: Beatrice Karlsson/Sveriges Radio

Dyster skolutveckling ska brytas i Arvidsjaur

Peter Rydfjäll (S): Alla elever ska gå ut med godkända betyg
1:18 min

Arvidsjaur har på några år gått från att ha legat i topp på skolrankingen till att hamna i bottenskiktet. Men nu ska den nedåtgående spiralen brytas.

Både när det gäller Sveriges kommuner och landstings (SKL) skolranking och Lärarförbundets skolranking har Arvidsjaurs kommun rasat från topp till botten.

På SKL:s ranking ner till plats 266 och i Lärarförbundets ranking till 245:e plats. Nu hoppas kommunen att den nedåtgående spiralen ska kunna brytas.

– Vi ska göra en genomlysning av hela skolverksamheten från förskola upp till nionde klass. Vi ska identifiera alla problem och de ska åtgärdas. Målet är att alla elever ska gå ut med godkända betyg, säger Peter Rydfjäll (S), ordförande i kommunfullmäktige.

För att göra den här genomlysningen har kommunen tagit hjälp av en utomstående konsult som ska ta reda på vad som har gått fel och föreslå åtgärder.

Till våren ska konsulten vara klar med genomlysningen, men när och hur det arbetet kommer att avspegla sig i skolrankinglistorna vågar kommunen inte säga.

Mer om Arvidsjaur

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".