Polishelikopter. Foto: Polisen.
Polishelikopter. Foto: Polisen.

Jägare befaras ha drunknat vid Vuoggatjålme

Räddningstjänsten spanar genom isen
1:02 min

Den jägare i 60-årsåldern som räddningstjänst, polis och fjällräddning sökt sedan 15-tiden på måndagen har inte hittats.

Man har bland annat spanat genom isen kring flera vakar på en sjö mellan Jäkkvik och Vuoggatjålme.

Sökningsarbetet pågick till långt in på natten och upptas igen på tisdagen.

Henrik Helander, chef i beredskap vid räddningstjänsten, berättar att isen är svag på sjön Naulajaure där mannen befaras ha drunknat och därför använder räddningstjänstens personal en så kalla Hansabräda med flytförmåga när man försöker se om någon människa finns på botten i närheten av flera vakar.

Sökandet försvåras av att mörkret har lagt sig och man tvingas använda vattentäta ficklampor för att se botten men sikten är god i vattnet, berättar Henrik Helander.

Sökandet kring en av vakarna har nyss avslutats utan att man hittat någon drunknad person och flera vakar undersöks just nu.

Den försvunne jägarens kamrater slog larm till SOS när mannen inte kom till en överenskommen plats i närheten av sjön vid tvåtiden.
Kamraterna hade sett isvaken och blev oroliga.

Samtidigt med räddningstjänstens arbete kring vaken har polisen inlett en insats med fjällräddare som spanar efter mannen eftersom det inte kan uteslutas att han är vid liv någonstans i närheten och inte alls har drunknat. PÅ grund av det dåliga vädret kunde man inte använda sig av helikopter i sökningsarbetet, som pågick till sent på måndagsnatten.

Polisens insatschef planerar att fortsätta sökningsarbetet på tisdagen med hjälp av hemvärnet.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".