Kåtor i Laponia.
1 av 2
Foto: Carl-Johan Utsi.
Föreläsning när världsarvet Laponia firar 20 år.
2 av 2
Föreläsning när världsarvet Laponia firar 20 år. Foto: Alexander Linder/Sveriges Radio.

Världsarvet Laponia firar 20 år: ”Det är mitt hem”

Laponiatjuottjudus Per-Jonas Parfa om Laponias betydelse och sitt uppdrag
1:33 min

Det var 20 år sedan FN-organet Unesco utsåg Laponia till världsarv. Det firas just nu i Gällivare, genom föreläsningar och festmiddag.

I dagarna två firas 20 år med Laponia som världsarv. Festligheterna inleddes idag vid lunchtid och avrundas imorgon vid samma tid. Föreläsningar, som belyser Laponias betydelse avlöser varandra.

Världsarvet Laponia är Europas största sammanhängande vildmark och inkluderar fyra nationalparker: Sarek, Muddus, Padjelanta och Stora Sjöfallet samt två naturreservat, Sjaunja och Stubba.

Laponia tillhör ett av de få världsarv som är såväl naturområde som kulturellt område, då samerna fortfarande bedriver renskötsel i området.

Den 1 januari 2013 tog den ideella föreningen Laponiatjuottjudus över ansvaret för förvaltningen av Laponia från länsstyrelsen i Norrbotten.

Tjuottjodit är det lulesamiska ordet för att ta hand om något, att förvalta. Laponiatjuottjudus är förvaltare av världsarvet Laponia och är en lokalt förankrad organisation med huvudkontor i Jokkmokk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".