Malmtåg. Foto LTU.
Malmtåg på väg mellan Kiruna och Narvik. Foto: LTU

Nytt signalsystem på Malmbanan oroar LKAB

Björn Westerberg: Värsta scenariot är stopp i trafiken
1:34 min

Tågproblemen i Sverige riskerar att bli ännu större på grund av ett nytt signalsystem. Det hävdar branschföreningen Tågoperatörerna. Bland andra LKAB oroar sig för sina transporter.

– Det värsta scenariot för LKAB är att det blir stopp i trafiken, att det man inför nu på Malmbanan inte fungerar tillfredsställande, säger Björn Westerberg, vd för Tågoperatörerna.

Signalsystemet ERTMS ska införas på Malmbanan 2021, och LKAB är beroende av att trafiken där går på ett exakt schema.
Det är EU som driver att medlemsländerna ska införa ERTMS för att tåg lättare ska kunna köra över gränserna.

Men när systemet infördes på Botniabanan, kustjärnvägen mellan Umeå och Kramfors, drabbades operatören Norrtåg av stora inkörningsproblem. Det kostade nästan en miljon euro per lok innan allt fungerade, och det här oroar tågoperatörerna.

I ett protestbrev till regeringen kräver dom att hela projektet läggs på is till vidare.

– Vi kan inte göra det här utan vidare och följa EU till punkt och pricka utan här måste vi analysera, ta ett omtag och skjuta på det här, säger Björn Westerberg.

2023 är det dags för det nya systemet på Södra stambanan. Även där befarar Björn Westerberg problem.

– Vår pulsåder i Södra Sverige, Södra stambanan, är den transportled som är mest trafikerad, där det går mest tåg. Det måste bara fungera. Gör det inte det blir det väldigt stora förseningar och då får vi inte bara tågförseningar utan då får vi ett samhällsproblem, säger han.

Infrastrukturminister Anna Johansson (S) meddelar genom sin pressekreterare Adriana Haxhimustafa att regeringen ska svara brevskrivarna. Innan dess vill man inte ge några kommentarer.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".