Britt-Marie Rautila, sjuksköterska på Sunderby sjukhus.
Britt-Marie Rautila brukar hoppa in och jobba på sin gamla arbetsplats på Sunderby sjukhus. Foto: Bo Torbjörn Ek/Sveriges Radio

Pensionärer rycker in och räddar landstinget

Britt-Marie Rautila: Jag tycker det är roligt
1:50 min

Allt fler pensionärer återvänder till sina gamla jobb. Det gäller inte minst inom sjukvården och landstinget i Norrbotten.

Pensionären Britt-Marie Rautila, 67, hoppar ofta in på reumatologen vid Sunderby sjukhus. Hon är inte ensam.

– Man känner sig inte som en pensionär längre när man kommer hit. Jag tycker det är roligt att komma ut och jobba, säger hon.

Britt-Marie Rautila är en av alla de pensionärer som rycker in och arbetar någon dag här och där, och antalet som gör det har ökat, visar siffror från landstinget.

För två år sedan var antalet 436 pensionärer, i fjol 487 och i år ser de ut att bli ännu fler.

– Vi behöver våra pensionärer och den erfarenhet och kompetens som de besitter. Vi är inne i en jättestor generationsväxling och därför är erfarna medarbetare jätteviktiga, säger Ulrika Sundquist, som är HR-direktör vid landstinget.

För Britt-Marie Rautila blev de sista åren på jobbet extra viktiga. Hon fick en stroke när hon var 58, och trodde att allt var över. Till slut var hon redo att återvända till jobbet och ett ögonblick från återkomsten har fastnat i minnet.

– Jag satt i bilen, körde till jobbet och upplevde en sådan lycka, att nu är jag på väg, jag är på väg in i livet igen. För på något vis var det som att jag trodde livet var slut. Så jag var så lycklig när jag kunde komma tillbaka, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".