Ett avgörande kommunfullmäktigemöte i Övertorneå - antas budgeten eller ej?
Ett avgörande kommunfullmäktigemöte i Övertorneå - antas budgeten eller ej? Foto: Per Vallgårda/Sveriges Radio.

Fälld budget kan ge maktskifte i Övertorneå

Om den styrande alliansens budget fälls i kommunfullmäktige i eftermiddag, kan bli maktskifte i kommunen i samband med detta.

Det kan alltså bli dramatik på mötet, eftersom budgeten kan komma att bli fälld av oppositionen, tillsammans med de politiska vildarna, alltså partilösa kommunfullmäktigeledamöter.

Om det sker kan det leda till ett maktskifte i kommunen. Kommunstyrelsens ordförande, centerpartisten Tomas Mörtberg, har deklarerat att alliansen kommer att lämna ifrån sig makten om budgetförslaget stoppas.

Politikerna i kommunfullmäktige har tidigt på eftermiddagen ännu inte röstat om det budgetförslag som den styrande alliansen presenterat i början av sammanträdet.

Tomas Mörtberg (C) har varit uppe i talarstolen och argumenterat för alliansens budget. Sedan presenterade Socialdemokraterna, som är det största oppositionspartiet, ett eget förslag till budget.

Socialdemokraternas budget har varit okänd för den styrande alliansen fram tills nu, när den presenterades för kommunfullmäktige.

Det har funnits uppgifter om att en budget varit på gång men de styrande partierna har inte varit säkra på det.

Alliansen är kritisk till att budgetförslaget från Socialdemokraterna inte presenterats före kommunfullmäktige, så att detaljerna i den kunnat genomlysas.

En annan fråga som också ska behandlas under sammanträdet i eftermidag är politikern Ulf Zakariassons roll i kommunledningen. Den styrande alliansen vill avsätta den kontroversielle ordföranden för socialnämnden, eftersom han inte längre tillhör Övertorneå fria alternativ.

Vi återkommer i senare sändningar om händelseutvecklingen där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".