Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En av båtarna transporteras bort från kajen efter olyckan.
En av båtarna transporteras bort från kajen efter olyckan. Foto: Foto: Eleonor Norgren/ Sveriges Radio

Beslut om förundersökning måste tas om efter polismiss

Chefsåklagaren: Nu är de medvetna om att förhöret de inte trodde fanns finns
1:55 min

Beslutet att återuppta utredningen om misstänkt brott i samband med båtolyckan i Luleå i somras då en kvinna dog har fattats på felaktig grund och kommer att omprövas.

Överåklagaren som fattat beslutet fick aldrig ta del av ett av undersökningens viktigaste dokument, och enligt Thomas Ennefors, chefsåklagare i Luleå är det polisens fel.

– Ja, det ser ut så.

En överklagare vid åklagarmyndighetens utvecklingscentrum, UC, beslutade förra veckan att förundersökningen om båtolyckan som lades ned av åklagare i Luleå i mitten av juni ska återupptas på begäran av en anhörig till kvinnan som omkom.

I beslutet angav överåklagaren som skäl bland annat att: "Jag konstaterar att den som kan misstänkas för brott inte är hörd".

Men den uppgiften stämmer inte. Båtföraren som körde in i kvinnans båt i början av juni förhördes av polisen i närvaro av advokat den nionde juni och delgavs misstanke om brott, vållande till annans död och vårdslöshet i sjötrafik.

När P4 Norrbotten informerar överåklagarens föredragande Johan Bülow om det blir han häpen och tar kontakt med åklagarkammaren i Luleå.

– Jag har pratat med dem och nu är de medvetna om att det här förhöret finns, det de inte trodde fanns, och de kommer förmodligen att göra en omprövning av sitt beslut, säger Thomas Ennefors.

Vad är då förklaringen?

– Det beror på att när vi rekvirerat handlingarna från polisen som arkiverar handlingarna åt oss så har inte det förhöret skickats med.

Håkan Carlsson, polisområdeschef i Norrbotten erkänner att det är de som felat.

– Åklagaren har begärt materialet och vi har inte skickat rätt material. Vi gjorde ett misstag, vi står för det och ska göra allt vi kan för att det inte ska upprepas.

Överåklagaren ska nu ta ställning till om den nyss återupptagna förundersökningen ska fortsätta eller läggas ned igen.

Johan Bülow som varit föredragande hos överåklagaren vill inte låta sig intervjuas på band, men säger att "det är rätt så illa att det kunnat bli så här".

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".