Colmis biltestbana
1 av 2
Biltestbana i Colmis i Arjeplog. Foto: Beatrice Karlsson/Sveriges Radio.
Colmis vd Harald Fjellström framför en karta över testområdet.
2 av 2
Colmis vd Harald Fjellström framför en karta över testområdet. Foto: Nils Eklund/ Sveriges Radio

Striden om sjöisarna avgjord

Harald Fjellström: En bra affär för oss
1:37 min

En unik lösning har gjort att striden om att nyttja sjöarna i Arjeplogs kommun för biltestverksamhet inte kommer att avgöras av domstol.

– Vi frågade Sveaskog vad kostar sjön? Vi fick ett pris och vi beslutade oss för att det här blir en bra affär för oss. Vi köpte helt enkelt sjön, säger Harald Fjellström, vd vid testföretaget Colmis i Arjeplog.

Det är tre av de fyra företagen som Sveaskog stämt för att ha nyttjat sjöar på företagets marker som nu köpt sjön Kakel. Det fjärde företaget träffade ett avtal om ett långt arrende för en del av sjön Uddjaure.

På Sveaskog är man nöjd, trots att deras målsättning var att få ett rättsligt prejudikat om vad som gäller att nyttja sjöarnas isar. Nu blir det inget avgörande. Flera av biltestförretagen hade gärna sett att det blivt ett klargörande i domstol.

– Vi hade gärna sett, fast vi köpte, att de hade drivit processen, för att få ett klarläggande om vad som gäller, säger Harald Fjellström.

Nu är det tre testföretag som äger sjön Kakel. Frågan är nu hur dem kommer att ge tillträde för allmänheten för jakt, fiske och annan rekreation.

– Det kommer inte att bli någon skillnad. Det kommer att vara som det var tidigare. För oss är huvudsaken att vi får göra isbanorna, säger Harald Fjellström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".