Lisbeth Grape gick från sjukgymnastik till bodybuilding

3:06 min

Luleåbon Lisbeth Grape har vunnit både VM och EM i bodybuilding och är en stor profil inom sporten. Men det började med sjukgymnastik...

Dagens fredagsgäst är en hejare på att äta torsk och ägg, även om hon även är en av de få norrbottningar som regelbundet njuter av polska piroger.

Bikini är inte bara ett plagg på stranden utan också hennes tävlingsdräkt. Hon är en atlet, kroppen är hennes verktyg och på sätt och vis i alla fall periodvis mer eller mindre ett konstprojekt, för det handlar om estetik - bättre än de allra flesta i världen vet hon hur hon ska gå tillväga för att skulptera sin egen kropp.

Under uppväxten och ungdomstiden i Piteå fanns däremot inte idrott på hennes personliga agenda, inte ens när det råkade stå på skolschemat. Enligt henne själv var hon en av de tjejer som hade mens minst två gånger i månaden och på den tiden en ursäkt för att inte vara med på skolgympan.

Det var först när hon kom ut i yrkeslivet, började i kroglivet som servitris och fick arbetsskador i nacke och rygg, som hon började med träning för att slippa ha ont. Och träningen gav resultat, så till den grad att fåfängan kom in i bilden. Och kanske även ett mått av tävlingsdjävulen; ett mått som fått henne att underkasta sig sällsynt tuffa diet- och träningsperioder vilket i sin tur gett henne såväl EM- som VM-guld i idrotten i hennes hjärta.

Det som var hennes hobby har också blivit hennes jobb då hon redan för tio år sedan var en av pionjärerna som personlig tränare i Luleå, staden där hon bott hela sitt vuxna liv även om rötterna, mamma och de flesta av fem syskon bor kvar i Piteå.

Hennes mor kom till Sverige från Polen 1958 och vår fredagsgäst, hon önskar hett att hon kunde prata polska bättre. Och vem vet kanske kan det bli en receptbok med barndomens specialiteter, för vem blir inte nyfiken på hemgjord bandpasta med blåbär och grädde eller varför inte potatismos med kringringlad, kall fil?

Lisbeth Grape är veckans fredagsgäst i P4 Norrbotten 11/11 kl 15.00-15.45.

Här kan du lyssna på hela intervjun (tom 161210) och även höra hennes önskelåt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista