Tredelad bild: Blåbär, hälsokostpreparat, lingon.
1 av 6
Många bär används till hälsoprodukter och kosmetika. Foto: Gorm Kallestad/TT, Nils Eklund/Sveriges Radio, Janerik Henriksson/TT.
Företaget Aromtechs fabrik i Torneå.
2 av 6
Företaget Aromtechs fabrik i Torneå. Foto: Nils Eklund
Anja Lindgren bärförädlare i Glommersträsk.
3 av 6
Anja Lindgren bärförädlare i Glommersträsk. Foto: Nils Eklund
Bärfrön
4 av 6
Bärfrön. Foto: Nils Eklund
Petri Määttä, fabrikschef i Torneå.
5 av 6
Petri Määttä, fabrikschef i Torneå. Foto: Nils Eklund
Hälsokostprodukter med ingridienser från fabriken i Torneå.
6 av 6
Hälsokostprodukter med ingridienser från fabriken i Torneå. Foto: Nils Eklund

Skogsbären – en guldgruva för hälsoprodukter

I Finland utvinns bärfröolja
2:10 min

De nyttiga skogsbären som lingon och blåbär har blivit en allt populärare råvara till annat än sylt och saft. Men vissa menar att Sverige halkat efter grannländerna där det vuxit fram industrier där bär blir ingredienser i hälsokost och kosmetika.

– Blåbär, lingon och tranbärsfröna kommer framförallt från norra Finland via lokala juicetillverkare, förklarar Petri Määttä fabrikschef hos företaget Aromtech i finska Torneå.

25 personer jobbar i fabriken där det doftar russin av all bärråvara och där även till exempel havtorn importerad från Asien används i produktionen där bärfröolja framställs som blir ingredienser i hälsokost produkter och kosmetika.

I mellersta Finland finns en liknande fabrik, och i Norge finns ett företag som tillverkar blåbärskapslar som ett kosttillskott som har sitt ursprung de svenska skogarna, förklarar Roger Uddstål på SP Sveriges tekniska forskningsinstitut som driver projekt för att utveckla svensk bärförädling.

– De jobbar med att hämta bärråvaran här i Norrbotten. Nu har det här gått så bra att företaget är sålt till en tysk ägare, säger Roger Uddstål.

Enligt obekräftade medieuppgifter blev priset över en halv miljard kronor. Roger Uddstål menar att den svenska bärbranschen som i dag framförallt handlar om plockning och att sälja hela frysta bär skulle kunna få fram liknande alternativa bärförädlingsindustrier. Trots grannländernas redan beslagtagna marknadsandelar.

– Jo, jag tror att marknaden absolut finns där. Och vi är ju unika som har vilda bär som plockas och att vi har en allemansrätt. Men vi måste bygga upp den här kunskapen kring affärsutveckling och tekniskt kunnande, säger Roger Uddstål.

Men en av bärbranschens största aktörer, bärgrossisten Polarica som i och för sig säljer en hel del blåbär som till slut hamnar på den asiatiska hälsoproduktmarknaden, är tveksam till att börja med liknande alternativ bärförädling som i grannländerna. Marknaden för djupfrysta bär är helt enkelt mycket större, enligt bolagets VD.

Då är den småskaliga bärförädlaren i Glommersträsk Anja Lindgren mer inspirerad av grannländerna för framtiden, även om hon fokuserar på drycker och torkade bär för tillfället.

– Däremot kan vi ta ut bärfröna och samarbete med någon som sedan extraherar oljorna ur dem. Det finns så mycket att göra, säger Anja Lindgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".