Malvina och Robert Söderberg. Foto: Anna Lidé, Sveriges Radio
Malvina och pappa Robert. Malvina håller i sin blodsockermätare som kan mäta nivåerna utan att hon behöver sticka sig i fingret som hon behövde göra förut. Foto: Anna Lidé, Sveriges Radio

Malvina tar 3000 sprutor om året

Malvina har diabetes typ 1: Jag kan inte bara sticka över till kompisar
1:45 min

Malvina Söderberg är elva år och fick diagnosen diabetes typ 1 i mars. En sjukdom som kräver mycket av den det drabbar.

14 november är Världsdiabetesdagen. Inget datum man tänkte närmare på tidigare år hos familjen Söderberg i Sunderbyn, men i våras fick elvaåriga Malvina diabetes typ 1. 

Malvina hade några av de klassiska symtomen, hon var jättetrött, väldigt törstig och behövde kissa ovanligt ofta. Ett blodprov visade att hennes blodsocker låg alldeles för högt. 

Hon blev inlagd på barnavdelningen på sjukhuset och tillsammans med sina föräldrar fick hon lära sig hur man lever med diabetes typ 1.

– Det är en stor omställning i livet, säger pappa Robert. 

Det gäller att hålla koll på hur många gram kolhydrater man tänker äta och att dosera insulindosen efter det och alla andra saker som kan påverka blodsockret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".