Tjej fotograferar en naken person med mobilen.
1 av 4
Arrangerad bild. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
15 av 25 i en klass undviker duschen.
2 av 4
15 av 25 i en klass undviker duschen. Grafik: Nick Näslund/Sveriges Radio
Eleverna Jasmin Amin, Evelina Engström Nilsson, Jasmine Hassan Khaled och Ronette Roshag.
3 av 4
Eleverna Jasmin Amin, Evelina Engström Nilsson, Jasmine Hassan Khaled och Ronette Roshag. Foto: Anna Torgnysdotter/Sveriges Radio.
Idrottslärarna Malin Kristoffersson och Elin Hätta Kitok.
4 av 4
Idrottslärarna Malin Kristoffersson och Elin Hätta Kitok. Foto: Anna Torgnysdotter/Sveriges Radio.

Var tredje elev duschar inte efter idrotten

Jasmine Hassan Khaled: Om någon drar ifrån och öppnar dörren ser man rätt in
1:49 min

Svårighet att visa sig naken och otrygga omklädningsrum och duschutrymmen gör att många högstadielever väljer att sällan eller aldrig duscha efter idrottslektionerna.

Mycket obehagligt till och med för vuxna att tvätta sina intimaste kroppsdelar under allmän beskådan. 

Det visar en genomgång som Sveriges Radios reporternätverk har gjort på ett 80-tal skolor runt om i landet.

En tredjedel av eleverna duschar aldrig eller sällan - men på Sjöparkparkskolan i Gällivare är det nästan ingen av tjejerna i klass 8C som brukar duscha. På väg in i omklädningsrummet visar Jasmin Amin och Evelina Engström Nilsson, tillsammans med klasskompisarna Ronette Roshag och Jasmin Hassan Khaled, upp plastdraperiet som ensamt täcker ingången till de fyra kaklade duschfickorna.

 Så det finns ett draperi till alla duschbåsen?

– Ja, det känns ju bättre än att inte ha nåt alls givetvis.

– Men om nån drar ifrån här och man öppnar dörren: då ser man ju rätt in!  

Tjejerna är fyra av de 220 högstadieelever i Norrbotten och drygt 3000 högstadieelever i resten av Sverige som har svarat på frågor om hur ofta och varför de i så fall inte duschar i samband med idrottslektionerna i skolan. Det visar sig att en tredjedel av eleverna duschar aldrig eller sällan efter idrotten - och faktiskt ännu fler här i Norrbotten.

En stor andel elever tycker att det är jobbigt att visa sig naken. Och att omklädningsrummet och duschutrymmena känns otrygga, precis som eleverna på Sjöparksskolan tycker.

Idrottsläraren Malin Kristoffersson tycker inte att det här är överraskande, men hon tycker att det är beklagligt eftersom hon försöker medvetandegöra sin elever om vikten av att duscha och ha en god hygien.

– Jag tycker ju att det är en jätteviktig fråga. Men jag tror nog att jag har anpassat mig till tiden. Under den tid som jag jobbat som idrottslärare har jag nog drivit den här frågan hårdare förut, än vad jag gör nu.

Så gjordes undersökningen #skoldusch

  • Över 3 200 elever har fått svara på en enkät om de duschar eller inte efter idrotten i skolan. De har också fått uppge varför de väljer att inte duscha. 
  • Enkäten har skickats ut i form av ett webbformulär till 80 högstadieskolor över hela Sverige och arbetet är en undersökning gjord av Sveriges Radios reporternätverk.
  • Sveriges Radios reportrar har dessutom pratat med elever, lärare och rektorer om ämnet.

Undersökningen speglar enbart hur högstadieeleverna på de 80 högstadieskolorna har svarat och ger därför ingen säkerställd statistisk bild över hur högstadieelever ser på frågan.

Relaterat

Mer om #Skoldusch

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".