Anders Josefsson (M) gruppledare Luleå. Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.
Anders Josefsson (M) gruppledare Luleå. Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.

Folkomröstningen om skolan stoppas efter M-besked

Anders Josefsson (M): Vi har haft långa diskussioner
1:37 min

Moderaternas nej stoppar folkomröstningen om skolan. 8 000 hade skrivit på för omröstning i Luleå.

Det ser inte ut att bli någon folkomröstning om skolorna i Luleå. Det här står klart efter att Moderaterna i Luleå i går kväll beslutat sig för att säga nej till folkomröstning om skolan.

– Efter att vi fått igenom våra förändringar om att freda landsbygdsskolorna i Klöverträsk och Vitå ansåg vi att beslutet om Framtidens skola blev bra och är en del av lösningen på skolans utmaningar och det står vi fortsatt bakom, säger Anders Josefsson, gruppledare för Moderaterna i Luleå kommun.

En folkomröstning som inte kan förändra något kommer bara att skapa oro och leder inte framåt, menar moderaterna. För att stoppa folkomröstningen krävs det att två tredjedelar av fullmäktiges ledamöter säger nej.

Som det ser ut i dag klarar Socialdemokraterna det med hjälp av Moderaterna och landbygdspartiet oberoende.

Marginalen är endast en röst. Cirka 8000 personer hade skrivit på för en folkomröstning. Det enda som kan få igenom omröstningen nu är om enskilda ledamöter går emot partilinjerna.

Relaterat

Mer om Luleå

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".