Christer Fuglesang föreläser i Luleå.
Frågorna var många när Christer Fuglesang berättade om sina strapatser i rymden för eleverna i Residensskolan. Foto: Niclas Åkerström/Sveriges Radio.

Rymdstrapatser ska locka elever att studera

Christer Fuglesang: Ger dem en tankeställare
1:03 min

Den här veckan är Sveriges enda astronaut, Christer Fuglesang, på skolturné i Norrbotten för att uppmuntra elever till att studera naturvetenskap på gymnasiet.

Totalt är det nio skolor i Luleå, Kalix, Haparanda, Norrfjärden, Hortlax, Boden och Älvsbyn som får lyssna på allt i från rymdvandringar till hur det är att sova tyngdlös.

Det är på uppdrag av Rymdstyrelsen som Christer Fuglesang reser runt och besöket riktar sig främst till elever i årskurs åtta, med förhoppningen till att öka deras intresse för naturvetenskapliga ämnen.

– Jag berättar om mina rymdresor och försöker ta upp fysik och medicin i samband med det. Berättar om vilken forskning vi gör där uppe. Hur det funkar med rymddräkter och lite om framtiden, säger Christer Fuglesang.

I december 2006 blev han Sveriges första, och hittills enda, astronaut att lämna jordens atmosfär. Med erfarenheter som få andra kan skryta med väcker det naturligtvis frågor hos eleverna.

Igår var det Residensskolan i Luleås tur att få en inblick i livet som astronaut. Efter föreläsningen var det flera elever som satt kvar för att ställa några extra frågor och ta bilder tillsammans med Fuglesang.

– Jag skulle lätt vilja åka till rymden och skulle ta chansen om jag fick den, säger Johanna Holmbom, en av eleverna från Residensskolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".