Strejkande gruvarbetare demonstrerar i Kiruna 1969.
1 av 6
Strejkande gruvarbetare demonstrerar i Kiruna 1969. Foto: TT.
Lena Callne.
2 av 6
Lena Callne, programledare P4 Norrbotten. Foto: Magnus Stenberg/Luleåfotograferna.
Alexander Linder.
3 av 6
Alexander Linder, P4 Norrbottens reporter i Kiruna. Foto: Anneli Lindbäck/Sveriges Radio.
Patrik Boström.
4 av 6
Patrik Boström, kanalchef P4 Norrbotten. Foto: Magnus Stenberg/Luleåfotograferna.
Maria Lindgren.
5 av 6
Maria Lindgren, agendachef P4 Norrbotten. Foto: Henrik Lindvall.
Eva Elke.
6 av 6
Eva Elke, programutvecklingschef och publikredaktör P4 Norrbotten. Foto: Magnus Stenberg/Luleåfotograferna.

Minns gruvstrejken 1969 – radiobio i Kiruna 17 november

Trailer: Lyssna på smakrprov
1:01 min

Välkommen på radiobio i Folkets hus lokal Prisma i Kiruna torsdag den 17 november - i samband med filmfestivalen Arctic Light.

När ljuset dämpas lyssnar vi på radio tillsammans - en garanterat annorlunda och stark lyssningsupplevelse. Efteråt finns det tid för frågor och samtal.

Programmet:

12.00-13.00 ”I Emmas fotspår”. P4-dokumentär om emigration och tabun. P4 Norrbottens Lena Callne gör en resa västerut och berättar en släktsaga. Hon finns på plats för att svara på frågor och prata med publiken efter lyssningen.

13.00-13.30 Fjällradio! En ljudlig resa då reportrarna Magdalena Martinsson och Sigrid Flensburg tar oss med till fjälls. Magdalena kryper och hasar fram genom smala passager och längs underjordiska bäckar i Björklidens grottsystem långt under jord.

Sigrid skidar med en ripjägare på fjället och lagar ripbröst till middag. Vi träffar fjällräddningshundar och hör en lavinhund få vittring och gräva fram en människa under snön.

13.30-14.00 Röster från det förflutna. Vi spelar upp några pärlor ur Sveriges Radios stora arkiv. Röster från Kiruna i början och mitten av 1900-talet, bland andra rallare, nybyggare, och sjuksköterskan Syrena som hade en egen sjuksköterskekåta i Vuoskojaure.

14.00-15.00 Renskötaren som la av. P1-dokumentär av Emil Östlund om renskötaren Per-Ola Blind, och hans svåra beslut att sluta med renskötseln. Han är på plats i salongen för att prata med publiken efteråt.

18.30-20.30 Den stora gruvstrejken. P3-dokumentär av Anton Berg om strejken 1969/70 som inte bara präglat Kiruna, utan också räknas som en av de mest avgörande striderna mellan arbetsgivare och löntagare i Sverige. På plats i salongen finns bla en av de medverkande i dokumentären, Lars Lindberg, som då var reporter på Norrbottens-Kuriren.

Välkomna också att träffa personal från P4 Norrbotten; lokalreportern Alexander Linder, kanalchef Patrik Boström, agendachef Maria Lindgren och programutvecklingschef/publikredaktör Eva Elke.

Dessutom kommer programledaren Lena Callne, som först spelar upp sin P4-dokumentär, och sedan direktsänder Eftermiddag i P4 Norrbotten kl 15.00-16.45. 

Till Facebook-evenemanget

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".