Åttondeklassarna Jasmin Amin och Evelina Engström Nilsson visar duschbåsen på Sjöparksskolan i Gällivare.
1 av 4
Åttondeklassarna Jasmin Amin och Evelina Engström Nilsson visar duschbåsen på Sjöparksskolan i Gällivare. Foto: Anna Torgnysdotter/Sveriges Radio.
Idrottslektion för klass 8C på Sjöparksskolan i Gällivare.
2 av 4
Idrottslektion för klass 8C på Sjöparksskolan i Gällivare. Foto: Anna Torgnysdotter/Sveriges Radio.
Idrottsläraren Kristina Sjöberg på friskolan Nya Läroverket i Luleå tillsammans med eleverna Wilma Juhlin och Sabina Sterbäck.
3 av 4
Idrottsläraren Kristina Sjöberg på Nya Läroverket i Luleå tillsammans med eleverna Wilma Juhlin och Sabina Sterbäck. Foto: Anna Torgnysdotter/Sveriges Radio.
Människor duschar.
4 av 4
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Reportage: Kroppsfixeringen gör att färre duschar efter idrotten

14-åriga Jasmin och Evelina: Ingen duschar så alla är lika ofräscha
11 min

Svårighet att visa sig naken och otrygga omklädningsrum och duschutrymmen gör att många högstadielever väljer att sällan eller aldrig att duscha efter idrottslektionerna. Det visar en omfattande kartläggning som Sveriges Radio har gjort på skolor runt om i landet.

En majoritet av landets högstadieelever väljer att inte alltid duscha efter idrottslektionerna i skolan. Och en av tre elever duschar aldrig eller sällan idrotten.

Det visar den hittills största undersökningen gjorts av just högstadieelevers duschvanor - en undersökning där Sveriges Radios har ställt frågor till över 3000 högstadielever runt om i landet och även pratat med rektorer och idrottslärare på ett 80-tal skolor.

Många av eleverna har alltså svårt för att visa sig nakna inför andra, endel är rädda för att bli fotade eller filmade och många upplever också att duschutrymmena känns ofräscha och otrygga.

I omklädningsrummet med gulmålade betongväggar i Gällivare för i klass 8C där är det mer regel än undantag att skippa duschningen

--Vi, ingen av tjejerna, duschar regelbundet. Så vi är van med det, säger Evelina Engström Nilsson. 

--Jag vet att man måste duscha, men ibland känner man att man orkar inte för ingen gör det, fyller Jasmin Amin i.

Och förändringen från förr är tydlig, tycker många av idrottslärarna som Sveriges Radio intervjuat. 

--Jag har ju elever som går tidigare för att de vill byta om enskilt, säger Kristina Sjöberg, idrottslärare på Nya läroverket i Luleå.

--Om vi inte hade duschdraperier, så tror jag att då hade vi inte haft nån som duschar, alltså väldigt väldigt få som duschar, konstaterar idrottsläraren Malin Kristoffersson på Sjöparksskolan i Gällivare.

--Man vill stämma in i den här kroppideal-mallen, fortsätter Malin Kristoffersson och får medhåll av kollegan Elin Hätta Kitok och båda menar att kraven som ställs på unga idag har ökat på i och med att de exponeras så mycket mer för kroppsidealen i samhället.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".